fbpx

Ramt af stress: Sygemelding må ikke stå alene

Stress kommer ofte snigende. De første tegn er milde, så vi overhører måske de signaler vores krop og sind sender og tilpasser os situationen. Med tiden bliver tegnene på, at vores krop er i stress-tilstand mere tydelige. Og overvejelser om sygemelding kan dukke op. Skal jeg sygemelde mig med stress? Og hvornår gør jeg det – og hvor længe?

Der er mange forskellige årsager til stress – derfor findes der heller ikke et entydigt svar på, om du skal sygemelde dig. Ej heller hvor længe.

Skal jeg sygemeldes?

Du skal ikke nødvendigvis sygemeldes, hvis du har fået stress. For nogle kan det være nødvendigt med en hel eller delvis sygemelding, mens andre kan håndtere deres stress, mens de passer deres arbejde. Det afhænger af årsagen til, at du har fået stress, og hvordan din stressreaktion kommer til udtryk – og hvor længe din krop har været i stresstilstand.

Stress er en biologisk reaktion, der hjælper os med at håndtere situationer, som er truende eller farlige for os. Når vores hjerne vurderer, at vi står overfor en truende situation, udløser den stresshormoner, som giver os styrke til at håndtere den udfordring, vi står i – om vi skal flygte fra et vildt dyr eller præstere vores bedste på jobbet for at nå en deadline på en stor opgave.

Så snart truslen er væk, er vi ude af stresstilstanden igen. Kortvarigt er stress derfor ikke spor farligt for os.
Forsvinder truslen ikke, bliver hjernen ved med at udløse stresshormoner i kroppen – og hvis vi befinder os i en stressudløsende situation i længere tid, vil det påvirke kroppen og psyken.

Nogle af de typiske tegn på stress er:

  • Hjertebanken.
  • Forværring af sygdom.
  • Muskelspændinger og hovedpine
  • Tankemylder og bekymringer.
  • Tristhed.
  • Vrede.
  • Søvnproblemer.
  • Tilbagetrækning fra sociale arrangementer.
  • Stort forbrug af stimulanser f.eks. kaffe, energidrik, cigaretter, søde sager, alkohol m.v.
  • Hukommelses- og koncentrationsbesvær.

Har du tegn på stress, er det vigtigt, at du finder ud af, hvad der skal til for, at du kan få det bedre. Og det er især vigtigt, at du får identificeret, hvad der udløser stressreaktionen – og at du får løst problemet.
Hvis du ikke får truslen af vejen, vil du blive ved med at være i stresstilstand – også hvis du er sygemeldt.

Få hjælp udefra til at komme igennem din stress – for hvis du vidste præcis, hvad du skulle gøre, så havde du nok gjort det for længst.

Hvornår skal jeg sygemelde mig?

Så snart du mærker, at du har tegn på stress, bør du tage affære og få hjælp til at afklare, hvad der er bedst for dig at gøre i din situation. Om du skal sygemeldes i en periode – eller om du kan nøjes med at omprioritere noget i din fritid og på dit job, så du får energi og ressourcer til at komme ud af stresstilstanden og oven på igen – det afhænger af flere faktorer.

Som nævnt indledningsvis har stress det med at snige sig ind på os, og man opdager det ofte først, når det er alt for sent. Stress er en fremadskridende proces, hvor symptomerne på stresshormonernes påvirkning af krop og sind bliver gradvist mere alvorlige.

Vi mennesker har en formidabel evne til at tilpasse os de situationer og miljøer, vi befinder os i – og det er en af forklaringerne på, at vi ofte overser signalerne. Eller også er vi usikre på, hvad vi skal gøre, når vi ser signalerne.

Stressens trafiksignal
Ligesom i trafikken kan man dele stressprocessen op i tre niveauer:

Grønt stressniveau
– mild grad af stress, hvor man oplever milde symptomer som let uro i kroppen, øget svedproduktion og træthed. Her er det sikkert at fortsætte, men vær opmærksom på niveauet ikke skifter.

Gult stressniveau
– en moderat men eskalerende grad af stress, hvor man oplever flere symptomer på, at krop og sind er ved at være udmattet af at være i stresstilstand. Symptomer som glemsomhed, koncentrationsbesvær, forværring af sygdomme, søvnproblemer, fordøjelsesproblemer, hjertebanken, rastløshed og humørpåvirkning. Som ved et trafiksignal bør man her sænke farten.

Rødt stressniveau
– svær grad af stress, hvor man bør stoppe op, inden kroppen gør det af sig selv. Her kan man opleve symptomer som akut hukommelsessvigt, angstanfald, forhøjet blodtryk.

Har man tegn på svær grad af stress, er det ikke sikkert, det er nok at lave omprioriteringer. Det er muligt, at krop og sind har brug for en kort pause fra arbejdet. Det er dog uhyre vigtigt, at en sygemelding ikke står alene.

En sygemelding er ikke en behandling for stress. Behandlingen går ud på at identificere og fjerne dét, der har fået hjernen til at udløse stressreaktionen. Og du bør få hjælp til det arbejde.

Hvad hjælper mod stress?

Den bedste behandling mod stress er forebyggelse. Det kræver, at du kender de typiske tegn på stress – og hvad du og din arbejdsplads kan gøre for at forebygge stress. Det kan du læse mere om her

Er du i det røde stressniveau, er det for sent at forebygge. Her skal du hurtigst muligt identificere den trussel, der udløser kroppens biologiske forsvarsberedskab, og fjerne den. Så længe truslen lurer, vil kroppen nemlig være i stress-tilstand.

Før stressdagbog
Et godt redskab til at identificere årsagen til stress er en stressdagbog. I en notesbog noterer du hver gang, du oplever et symptom på stress:

  • Hvornår (dag og tidspunkt) oplevede du symptomet?
  • Hvilket symptom oplevede du?
  • Hvad skete der – hvad var årsagen til symptomet?

Stressdagbogen vil give dig indblik i, hvad der er din stressfaktor eller faktorer, hvis der er flere årsager, der udløser stressreaktionen. Når du ved det, kan du lettere arbejde med at acceptere, ændre eller forlade den situation, der udløser stressreaktionen.

Dagbogen hjælper dig desuden med at komme mere i kontakt med din krop, når du begynder at mærke efter de signaler, den sender dig.

Hvor længe er man sygemeldt med stress?

Det er meget forskelligt, hvor længe man har behov for at være sygemeldt – men vi anbefaler, at du er sygemeldt i så kort tid som muligt. Og så er det vigtigt, at en sygemelding ikke står alene. Det hjælper ikke at være hjemme, hvis ikke du får hjælp til at arbejde med at finde og fjerne dét, der udløser din stress.

Når årsagen til stress er identificeret og fjernet, kan du opleve en fysisk og mental udmattelse, for kroppen og sindet har brug for ro og hvile. Men du skal også i gang med at genoptræne dit nervesystem.

Når vi anbefaler, at du er sygemeldt i så kort tid som muligt, er det fordi en sygemelding paradoksalt nok kan give anledning til nye stressfaktorer i form af dårlig samvittighed overfor kollegerne og arbejdspladsen eller måske bekymringer om at blive fyret, om fremtiden og økonomien.

Tilbage til arbejdspladsen fra sygemelding med stress

Et godt og tæt samarbejde med arbejdspladsen er en vigtig brik i et stressforløb. Det gør det nemmere at vende tilbage til jobbet.
Hav klare aftaler for, hvordan og hvor ofte du har kontakt til din arbejdsplads, så du har tid til den ro og hvile, du har behov for – og så det ikke bliver en stressfaktor, at du ikke ved, hvornår din chef kontakter dig.

Er chefen årsagen eller en medvirkende årsag til din stress, er det særdeles vigtigt at få en god samtale med ham eller hende for at få løst op for problemerne.
Læg kortene på bordet og fortæl, hvordan du oplever situationen set med dine øjne og hvordan du har det. Pas på ikke at være anklagende eller bebrejdende i samtalen, da dette vil få alle mennesker til at gå i forsvarsmode og give igen.
Chefer er også mennesker, som jo ikke er fejlfrie og som efter al sandsynlighed ikke har haft planer om at stresse dig med vilje.

Hvis du flere gange har forsøgt at tale med din chef og du ikke er blevet hørt eller forstået og du derfor ikke føler, at du kan tale med ham eller hende åbent og ærligt om situationen, må du tage kontakt til HR afdelingen, til en arbejdsmiljørepræsentant eller en tillidsrepræsentant og få hjælp her.

Når du har identificeret årsagen til stress og fået mere energi, kan du vende tilbage til jobbet. Mange aftaler med arbejdspladsen, at de starter på nedsat tid og vender gradvist tilbage.

Har du brug for hjælp?

Har du tegn på stress og ønsker du professionel hjælp til at finde ud af, hvad der er bedst lige netop for dig, så tilbyder StressAkademiet individuel stresscoaching.

Ring eller skriv til os – Du finder vores kontaktinformation nederst på siden.

Du er meget velkommen til at dele artiklen

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del via mail
Reducer stress nu!

Tak for dit besøg på vores hjemmeside.
Det er et af de første skridt på vejen til at løse de udfordringer med stress, du møder i dit liv – uanset om det er hos dig selv eller andre.

Skriv dig til op til vores nyhedsbrev, så sørger vi for, at du løbende får ny inspiration til at håndtere stress effektivt og omsorgsfuldt.