fbpx

Er du stressramt? – og kan en stresstest vise det?

Hvordan ved man egentlig, om man er stresset? Tusinder af internetbrugere taster jævnligt ordet ’stresstest’ ind i søgemaskinens tekstfelt. Du, der læser dette, har muligvis også søgt en stresstest eller information om stresstest.

Hvordan konstateres stress?

Det er altid en god idé at finde ud af, om man er stresset og i givet fald, hvor stresset man er. Ved man ikke, at man er stresset, gør man typisk ikke noget ved det.
Kan man gå til lægen og få taget en blodprøve, som kan konstatere, at man har stresshormoner flydende i blodbanerne? Ja, det kan man faktisk godt, men problemet er, at hvis man måske ikke er så glad for at komme til læge og man er en lille smule bange for at få taget en blodprøve/blive stukket i – og måske også er nervøs over resultatet, så vil din krop op til lægebesøget producere stresshormoner. Dvs at prøven vil vise et højt kortisolniveau i dit blod, men straks efter besøget hos lægen vil niveauet begynde at falde igen ned til normalen. Jeg har faktisk aldrig haft en klient, som har fået taget en blodprøve hos lægen – nok af samme grund. Men hvordan konstateres det så?
Man bruger en stresstest!

Hvad er en stresstest?

En stresstest indeholder typisk en række stresssymptomer, som man svarer på, om man har. Det er vigtigt, at du bruger en grundig og nuanceret stresstest. En grundig stresstest indeholder både fysiske og psykiske stresssymptomer og symptomer som indikerer både let, middel og svær stress. Når du også svarer på hyppighed – altså hvor ofte du oplever symptomet og styrken – i hvilken grad, du føler, du har symptomet, så vil dette sikre, at man kommer hele vejen rundt og får et grundigt og nuanceret billede af tilstanden.

Hos StressAkademiet har vi udviklet en sådan stresstest med 45 fysiske og psykiske symptomer, der er identificeret som stress-symptomer. Det er fysiske symptomer som anfald af hjertebanken, uro i kroppen, mavesmerter, fordøjelsesproblemer, spændinger i nakke og skuldre blandt andre – og psykiske symptomer som koncentrationsbesvær, nedstemthed, glemsomhed, mental rastløshed, søvnproblemer, mental uoplagthed og pludselig opstået hukommelsessvigt blandt mange andre.

En stresstest er et værktøj

Det bedste resultat får du faktisk ved at udfylde stresstesten sammen med en stresscoach. Det giver en god dialog og mulighed både for dig og for stresscoachen at danne sig et ordentligt (og for stresscoachen et professionelt) overblik over, om du er stresset og i hvilken grad.

Derfor skal du træde varsomt, når du bevæger dig ud i feltet af hurtige online stresstests.
Desværre findes der en del online stresstests, hvor du med et par få klik får svar på, om du er stresset. Problemet med disse tests er, at de ofte typisk ikke er hverken nuancerede eller grundige. Men hvorfor er det vigtigt, at de er det? Jo, ser du, jeg har haft mange klienter, som er blevet meget forskrækkede efter at de har taget en sådan online test. Svarer du ja til bare få at symptomerne, så bonner disse tests nemlig ret hurtigt ud med, at man er stresset! Nogle tests begynder til med at stå og blinke, som en slags advarselslampe. Det kan føles, som at få en mavepuster!

En stresstest bør ikke stå alene!

En anden ting er, at stress ikke er statisk. Nogle dage vil du svare ja til et symptom, mens du andre dage vil svare nej på det samme symptom. Her er det vigtigt, at testen er nuanceret, så du kan vurdere hyppighed og styrke af symptomet. Desuden kan nogle af stresssymptomerne også være symptomer på andre sygdomme f.eks. influenza eller bihulebetændelse eller andre mere alvorlige sygdomme som mavesår, kræft, tumorer osv. En stresstest bør derfor aldrig stå alene!

Stresstesten giver fingerpeg

En nuanceret stresstest, som den StressAkademiet bruger i stresscoachingsforløb, kan mere end blot konstatere, om klienten har stress. Undervejs i et stresscoachingsforløb giver stresstesten et fingerpeg om, om forløbet har en effekt. Stresstesten kan vise, om symptomerne har flyttet sig – og dermed vise om de ting, der er sat i værk, virker og sænker klientens stressniveau.
Da vi ser en stresstest som et værktøj, som helst skal bruges i dialog med én, der ved noget om stress, så anbefaler vi, at du i stedet for at tage en hurtig stresstest på nettet, kontakter én, der ved noget om stress, hvis du har mistanke om, at du har stress. Du er hjertelig velkommen til at skrive til mig på Birgitte@StressAkademiet.dk. og få vores stresstest tilsendt, så vi enten kan udfylde den sammen eller vi – efter du har udfyldt den, kan tale om resultatet.

Hvad er stress egentlig?

En anden grund til, at du bør være varsom med de unuancerede stresstests, er, at de ikke tager højde for, om der er tale om den kortvarige stress, som vi oplever lige før en sportspræstation, før en tale eller et foredrag eller op til en deadline, eller den farlige, langvarige stress, som kan svække dig og føre til følgesygdomme.
Lad os først lige slå fast; stress er ikke en sygdom. Stress er en hormonel tilstand, som kroppen automatisk kommer i, når vi står overfor en fare eller en trussel, der presser os. En ’kæmp eller flygt’-tilstand, som giver os ekstra kræfter, så vi præsterer bedre. Det kan bedst beskrives som kroppens forsvarsmekanisme, som forsvinder igen, når faren er væk.
Den kortvarige, positive stresstilstand er den, der giver dig svedige håndflader og hjertebanken, når du skal ind og præstere til en eksamen eller en sportspræstation. Så snart ’truslen’ er bekæmpet, forsvinder stresshormonerne fra blodet.
Forsvinder truslen ikke, forbliver kroppen i dens forsvarsberedskab, som er den langvarige og farlige form for stress.

Hvad gør du nu?

Har du mistanke om, at du har langvarig stress, anbefaler vi, at du kontakter én, som kan hjælpe dig ud af stressen. Det kan være en professionel stresscoach, en psykoterapeut eller psykolog med speciale i stress. Det er også altid en god idé, at du kontakter egen læge. Og jo, du har brug for hjælp…for hvis du vidste, hvad du skulle gøre for at undgå stress, så ville du have gjort det for længst!

I StressAkademiet har vi specialiseret os i forebyggelse og håndtering af stress, og vi tilbyder udover workshops, foredrag, lederudvikling og rådgivning om forebyggelse af stress også individuel stresscoaching til stressramte.

Vil du også klæde dine ledere på – se mere her om StressSpotter uddannelsen >> eller book et uforpligtende møde om forebyggelse af stress i din virksomhed her >>

Du er meget velkommen til at dele artiklen

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del via mail
Reducer stress nu!

Tak for dit besøg på vores hjemmeside.
Det er et af de første skridt på vejen til at løse de udfordringer med stress, du møder i dit liv – uanset om det er hos dig selv eller andre.

Skriv dig til op til vores nyhedsbrev, så sørger vi for, at du løbende får ny inspiration til at håndtere stress effektivt og omsorgsfuldt.