fbpx

Er du på listen?

Du behøver nu aldrig at bekymre dig om stress igen! Dette skulle i hvert fald være den simple konklusion, man kan drage, hvis man ikke er indehaver af ét af Danmarks ti mest stressende jobs!

I midten af februar 2007 kom stressforsker Tage Søndergaard Kristensen med en undersøgelse, som viste Danmarks ti mest og mindst stressende jobs. Her har du listen:

De ti mest stressende jobs

1. Tapperiarbejder
2. Fysio- og ergoterapeuter
3. Plejepersonale
4. Lægesekretærer
5. Ufaglærte elektronikarbejdere
6. Folkeskolelærere
7. Bogholdere og revisorer
8. Pædagoger
9. Omsorgsmedhjælpere
10. Læger og tandlæger

De ti mindst stressende jobs

1. Offentligt ansatte chefer
2. Lagerekspedienter
3. Elektrikere
4. Lager- og havnemedarbejdere
5. Pædagogmedhjælpere
6. Dagplejere
7. Mekanikere
8. Nærings- og nydelsesmiddelarbejdere
9. Sygeplejersker
10. Tømrere og snedkere

Hvordan ser det ud? Er du på listen?

Nu sidder du måske og undrer dig over, at du enten ikke er på listen, at du er på stresslisten eller at du er på antistress-listen. Og denne undren forstår jeg godt.

Når en undersøgelse som den ovennævnte bliver offentliggjort, så mangler man tit en del informationer for at kunne se igennem statistikerne. Ved lidt søgen rundt på nettet har jeg imidlertid fundet ud af, at forskningsinstituttet har spurgt et repræsentativt udsnit af befolkningen, hvor ofte de føler tegn på stress, bliver irritable og anspændte og har problemer med at sove.
Men er det virkelig så nemt? Er det alt hvad der skal til, for at se om folk er stressede og hvor stor stressen er?

Nej! Som jeg ser det, så er det endnu engang lykkedes højt uddannede forskere at sammenligne pærer med bananer.

Lad mig spørge dig engang: Hvordan er dit arbejde sammenlignet med en tapperiarbejders?
Der er ingen tvivl om, at en tapperiarbejder kan være stresset pga. meget EGA (ensidigt gentaget arbejdet), skiftende arbejdstider, minimal indflydelse på eget arbejde osv. Men kan denne stress sammenlignes med den en lærer har pga. afmagt over en umulig klasse eller et uforståeligt direktiv fra undervisningsministeren? Eller for den sags skyld med en revisors stress lige midt i den værste regnskabssæson?

Ting jeg kunne tænke mig at spørge forskerne om er ting som f.eks.:

– Hvornår på året er stressniveauet blevet målt (et tapperi har måske højsæson på et andet tidspunkt af året end revisorerne har)?
– Hvor mange stressfaktorer er blevet målt

– Er der blevet skelnet mellem Akut stress og kronisk stress?
– Er de offentlige chefer blevet stressmålt før, under eller efter kommunesammenlægningen?
– Osv. osv.

Det, der er min pointe i hele denne udredning om en stressundersøgelse er, at du ikke nødvendigvis kan bruge den til det mindste. Den viser et teoretisk og statistisk billede, som en forsker har fremdraget ud fra en undersøgelse, hvor vi ikke kender alle de ubekendte.
Forskningen kan være fin nok, men lad være med at tage den personligt.

De ting du skal forholde dig til i din dagligdag er, hvor stresset du er i dit liv lige nu. Vi har igennem årene haft utallige offentlige chefer, dagplejere og sygeplejersker, som alle har haft et massivt højt stressniveau. Hvordan kan det nu ske, når de ligger helt i bunden af listen over stressede mennesker?

Hvis du ønsker at lave din egen lille stressundersøgelse af f.eks. dit eget arbejde, så overvej nogle af de følgende faktorer, som alle er vigtige, når et stressniveau skal vurderes:

– Hvor store krav bliver der stillet (hurtighed, præcision, følelser m.m.)?
– Er mine roller klare (Hvad skal jeg lave, hvor hurtigt og for hvem)?
– Føler jeg der er en mening med mit job?
– Har jeg selv indflydelse over jobbets planlægning?
– Hvor meget støtte får jeg (socialt og fagligt)?
– Hvor stor forudsigelighed er der i jobbet?
– Føler jeg jobtryghed?
– Har jeg mulighed for personlig udvikling i jobbet?
– Osv.

Der er selvfølgelig mange andre stressfaktorer, men min erfaring er, at de ovenstående er nogen af dem, der vejer tungt, når man skal vurdere en arbejdsplads.
Spørger du mig, så føler jeg ikke, at man kan sammenligne en tømrer med en lægesekretær og en lærer, men så igen, jeg er ikke uddannet forsker og har heller ikke læst hele undersøgelsen.

Min pointe er, at du skal være påpasselig med at lytte for meget til andres mening om stressen i dit job og dit liv. Lyt til dig selv og din krop, der får du det mest ærlige svar.

Du er meget velkommen til at dele artiklen

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del via mail
Reducer stress nu!

Tak for dit besøg på vores hjemmeside.
Det er et af de første skridt på vejen til at løse de udfordringer med stress, du møder i dit liv – uanset om det er hos dig selv eller andre.

Skriv dig til op til vores nyhedsbrev, så sørger vi for, at du løbende får ny inspiration til at håndtere stress effektivt og omsorgsfuldt.