fbpx

Så tænd dog lyset!

Navnet på denne artikel kan godt lyde lidt politisk ukorrekt i disse energispare-tider, men jeg kan love på forhånd, at du ikke vil læse ét eneste ord, der kan forøge udledningen af CO2 i atmosfæren.

Titlen ”Så tænd dog lyset” refererer til en historie, jeg engang hørte om en Buddhistisk munk og hans elev. Historien bruger jeg tit, når jeg underviser om stress i virksomheder, idet den er en god metafor for, hvordan man kan angribe stressarbejdet.

Historien starter med, at munken og hans elev nærmer sig et tomt og forfaldent hus. Det er ved at være skumring, og de to mænd har svært ved at se detaljerne tydeligt.
Da de er kommet op til huset, kan de se, at det er længe siden, nogen har boet her, så de beslutter sig for at sove inden døre for en gangs skyld.

Lige inden de går ind, stopper munken sin elev og rækker ham en spand, som står ved siden af døren. ”Før jeg går ind”, siger han, ”Vil jeg gerne bede dig tømme al mørket ud af huset med denne spand”. Eleven kigger måbende på ham og siger: ”Hvad mener du?”. ”Jeg mener præcist, hvad jeg siger. Gør det så”. Med disse ord sætter munken sig lidt fra huset og peger mod døren. Eleven sukker, går ind i huset og forsøger at få mørket ud med spanden. Efter lidt tid stikker han hovedet ud og spørger: ”Var det ikke meget nemmere at tænde et lys?”.

Netop dette spørgsmål viser meget af essensen i arbejdet med stress. Når man igangsætter et stressarbejde enten personligt eller på en arbejdsplads, kommer man nemt til at fokusere alt på meget på at få fjernet dårligdommene (mørket). Man skal selvfølgelig have fundet problemerne, før man kan løse dem, men tit ender det med, at man udelukkende taler problemer, konflikter og frustrationer.

Det, vi anbefaler er, at man deler sit fokus imellem ”mørket” og ”lyset”. I starten skal man muligvis have ryddet ud i nogle problemer, men ret hurtigt i processen kan det være en fordel at fokusere lidt mere på, hvad der bringer lys og energi på arbejdspladsen.
Hvad har I før gjort, som hjalp medarbejderne til at lade op, more sig og føle sig værdsatte? Hvorfor ikke bruge noget af tiden på at tilføre noget ”lys” til arbejdspladsen i stedet for kun at prøve at flytte mørket?

Det kan være svært at fokusere på det positive og energifyldte midt i en stresset hverdag, men det gør det bare endnu mere vigtigt at stille spørgsmålene:

– Hvad har vi før gjort, som medførte energi og virkelyst?
– Hvordan kunne vi gøre det igen? Og hvornår?
– Hvem har ansvaret for at sætte det i værk?

Stil disse spørgsmål engang imellem, og du vil opleve, at der ikke er nær så meget ”mørke”, der skal skovles ud.

God arbejdslyst

Hans-Henrik Nielsen

Du er meget velkommen til at dele artiklen

Del på Facebook
Del på Twitter
Del på Linkdin
Del via mail
Reducer stress nu!

Tak for dit besøg på vores hjemmeside.
Det er et af de første skridt på vejen til at løse de udfordringer med stress, du møder i dit liv – uanset om det er hos dig selv eller andre.

Skriv dig til op til vores nyhedsbrev, så sørger vi for, at du løbende får ny inspiration til at håndtere stress effektivt og omsorgsfuldt.